Gå til innhold
august 29, 2010 / yazminheaven

de tre kulturbegrepene.

Hei alle store og små! Nå skal jeg forklare hva disse kulturbegrepene egentlig betyr. Det er viktig å kunne skille og ha forståelse for hvert begrep. Og i den forbindelsen er dette en lekse i KomKul. Enjoy!

Det normative kulturbegrepet: Når vi skal uttale oss noe om god og dårlig kultur, må vi da ha felles verdimål. Det å forstå den normative kulturen innebeærer at vi må finne felles regel, som for eksempel kunstnerisk kvalitet og menneskelig vekst. Gode eksempler på finkultur er opera og klassisk musikk, mens jazz og pop ble ansett som ukultur.

Det beskrivende kulturbegrepet: Å kunne beskrive de ulike menneskelige aktivitetene og livsformene er å forstå det beskrivende kulturbegrepet. Det som er det viktigste er at mn ikke skal dømme noen for hva de gjør eller hvordan de lever, men å beskrive mest mulig uten å komme med fordommer. Uansett om man vet at det er bra eller dårlig og enten om man misliker det eller ikke.

Det dynamiske kulturbegrepet: Det handler om noe en person gjør i sosiale sammenhenger i forhold til andre personer, det er altså ikke noe en person bare har. Med andre ord så er ikke kultur noe et folk eier. Og i følge en dynamisk forståelse av kultur, kan ikke kulturer beskrives som «øyer» eller «båser» som man bare kan putte mennesker inn i, det er ikke sånn det fungerer.

– ida jasmin

Legg igjen en kommentar